Utflykt.

Under denna vecka gjorde jag en liten utflykt till Göteborg för att besöka mässan Leva och Fungera. Jag hade en mission och det var att se Malene Larssens föreläsning. Hon skulle prata om resultaten från en studie som gjorts i området NPF. Läs mer om detta här: http://www.aduct.se/aduct.html

Många av er som känner igen sig i de livsvillkor som finns när man har barn med olika svårigheter vet att det inte är så lätt att ensam åka iväg på små äventyr. Det kan finnas hinder på olika plan och finns det inte hinder är det lätt att tro att det finns. Så har det varit för mig och jag har haft svårt att åka iväg, till och med över dagen. Jag vill finnas till hands, jag måste alltid vara på stand by. Men är motiviationen tillräckligt hög svingar även jag mig över dessa hinder 🙂

Tack vare ställningsbyggaren (snickarmannen som håller ställningarna..dålig ordvits?) hemma samt en god vän som inkvarterade mig över natten blev detta äventyr en möjlighet.

Jag gick omkring på mässan och blev till en början nedstämd, rent av ledsen. Många av de sakerna jag såg skulle ha varit så användbara för oss under årens lopp men även för andra jag kommit i kontakt med under mitt arbete som personlig assistent. Tyvärr kommer inte alltid dessa smarta hjälpmedel till alla som behöver dem. Jag blev även så berörd och imponerad över alla engagerade människor och stämningen på mässan var glad. Jag upplevde det som att människorna var öppna och inbjudande utan att vara säljig, även om det naturligtvis handlar om det i flera fall.

Jag gick och lyssnade på Malenes föreläsning och sneglade på människorna som lyssnade. Vi var nog många mammor där. Det var något nedslående siffror som presenterades, barnen och familjerna med NPF har på flera områden så mycket svårare än barn och familjer utan NPF. Siffrorna var så tydliga och inte ett dugg förvånande. Något som är viktigt är att man kan visa på dessa tydliga skillnader för våra aktörer ute i samhället, för våra myndigheter och enheter som är tilltänkta att hjälpa oss.

Efter föreläsningen gick jag en runda och hamnade sedan vid Compassens (www.compassen.se)  monter där Malene sålde sin bok.

Jag bad att få köpa en bok och så sa jag att det var jag som var Rädda Mamman. Vi har under ett års tid följt varandra via bloggarna så det var jättekul (och nervöst) att äntligen träffas. Jag hade inte förvarnat om min ankomst för det blir inte alltid som man tänkt och jag visste inte på förhand om jag skulle ”avslöja” mig eller inte. Jag är väldigt hårdhudad och tuff när det kommer till kontakter med barnens skolor, bup och liknande. Jag är besvärlig, efterhängsen och jobbig utan att det bekommer mig det minsta. Men jag är egentligen en blyg person. Det är svårt att tro, men jag maskerar det väl. Att bara vara jag i relation till andra är lite svårt. Jag är rädd för att bli ratad, avspisad att folk ska tycka att jag är jobbig, dum, töntig. Det hänger fortfarande en del skräp kvar i min barndomsgarderob…

Jag fick ett fantastiskt varmt mottagande när ljuset gick upp vem jag var och flera av kvinnorna kände igen ”namnet” Rädda Mamman pga mitt flitiga kommenterande i Malenes blogg 😉

Vi var några mammor som satte oss och drack kaffe och pratade om föreläsningen och våra beröringspunkter. Efter bara några minuter hade jag kommit dessa mammor närmre än många av mina vänner som jag känt i flera år. Vi har ett behov att prata om vår vardag med någon som förstår precis vad det handlar om. Vi behöver den bekräftelsen, den känslan av sammanhang. En kvinna berättade om sina utmaningar i vardagen och sina försök att lösa dem, hon sa:

Det är som att man har en jättestor knippe med nycklar och bara en passar. Precis så är det, exakt!

Vi pratade om olika svårigheter, och lättheter. Tips och tricks för att få vardagen att flyta på. Jag blev berörd av den ödmjukhet som fanns och hur öppen och inkluderande stämningen var. Det var också så fint att få se kärleken mellan två riktigt goda vänner som funnit varandra långt innan barnens svårigheter uppdagats och följts åt genom alla år. Vilket systerskap! Jag kände mig så varmt mottagen och fick många varma kramar. Tänk att även jag fått förmånen att komma i kontakt med dessa underbara kloka kvinnor, få tips, råd och stöd av dem. Det är stort. Nästan värt ett halleluja om jag nu skulle vara lagd åt det hållet.

Efter mässan och det omtumlande mötet med dessa fantastiska mammor hade jag tänkt ta en shoppingrunda men det fanns inte någon lust till det längre, jag var så uppfylld av alla intryck och känslor. Istället fick jag en riktig sightseeing då spårvagnen jag klev på inte åkte åt det hållet jag tänkt. ;-)Den otroligt glade och trevlige spårvagnsföraren bjussade mig på en tur till. Man kan säga att jag på mer än ett sätt fick se en annan del av Göteborg.

Jag satte mig på en restaurang och bearbetade det jag varit med om under dagen. Jag var helt själv med mina tankar, inte ett sällskap, en bok eller dator som ockuperade sinnet. Det var välbehövlig reflektion och riktigt trevligt att gå på restaurang ensam. Det har jag aldrig gjort förut. Jag har varit dålig på att göra saker ensam och för min skull men det är ändring på det. När jag kom hem möttes jag av en glad familj, ett hem i ordning och inte en endaste katastrof hade inträffat. Kan ni tänka er, de hade klarat sig utan mig ett helt dygn!

Om orosmoln

Jag är mamma till ett barn som är i ett funktionshinder. Vårt liv pendlar mellan hopp och förtvivlan inför de utmaningar livet bjuder oss på.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Utflykt.

  1. Tina skriver:

    Låter som underbara människor du mötte ♥
    Tror jag kan relatera en gnutta även om sammanhanget är annorlunda (min skola). Det är fantastiskt att mötas av så mycket kärlek, gemenskap och icke-dömanden. Ta vara på den känslan och bär den med dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s