Du kan om du vill.

Få kommentarer gör mig så provocerad som denna.

Jag har precis kommit från ett utvecklingssamtal gällande dotterns skolgång och för det första ska jag vara tacksam över att jag faktiskt får vara där, hon är ju myndig nu och skulle kunna hålla mig utanför. Tack och lov gör hon inte det, än.

Men.

Det finns mycket att önska när det gäller förståelsen för hur personer som min dotter fungerar och tolkar information. Lite extra oroande är det då skolan skryter om sin anpassning och sina speciallösningar för personer som fungerar och tolkar information på ett sätt som kanske skiljer sig från den stora allmänheten.

Läraren som jag tycker mycket om och som får en hel del tackmail yttrade den förhatliga kommentarer och glorian (jag placerat ovanför huvudet) föll en aning på sned. Hon vände sig till mitt barn och sa: Du kan ju om du vill.

Om hon inte vill då, vem hjälper henne med det? Frågade jag.

Det var inte skolans ansvar, så mycket fick jag klart för mig.

Sedan pratades det frånvaro och jag mailade läraren om detta tidigt i höstas då jag kände en tendens till ökad frånvaro. Dottern hade yrsel, mådde dåligt, hade feber, ont i magen, ont i halsen, ont i ryggen osv. Läraren menade att det inte var några problem alls på frånvarofronten. Sedan har det varit tyst så jag backade undan men var ändå bekymrad. Idag fick jag veta att vid nästa sjukfrånvaro kommer skolsystern kontaktas och dottern måste visa upp ett intyg på sin sjukdom. Detta pga den höga frånvaron, både oanmäld och anmäld.

Jag kan inte med ord beskriva min frustration och ilska över detta. Jag skulle kunna skriva väldigt mycket om just detta men jag tror inte att jag ska öppna upp det flödet, risken är att jag inte kan stänga igen.

Jag ska försöka tänka positivt och ändå se det stora i att jag fick vara med på mötet. Det är en fingervisning från dottern att hon vill ha mitt engagemang även om det är viktigt att det sker på hennes premisser.

I dag får jag anstränga mig extra mycket för att välja glädje och tänka snälla saker om personer som inte har fattat grejen.

Om orosmoln

Jag är mamma till ett barn som är i ett funktionshinder. Vårt liv pendlar mellan hopp och förtvivlan inför de utmaningar livet bjuder oss på.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Du kan om du vill.

 1. Tycker man illa om det uttrycket!!!!!!?
  Istället kanske ”du vill, men du kan inte, hur kan vi hjälpa dig?” hade passat bättre, tänker jag…

 2. Tina skriver:

  Nu kommer motfallskärringen och ”försvarar” den breda allmänheten lite. Jag tror mig förstå frustrationen och vanmakten (?) … men jag tror nog läraren ifråga som säger ”du kan om du vill” säger det i syfte att peppa. Alla är inte lika bevandrade i problematiken ditt barn har som du är (det vore ganska konstigt om så vore fallet). Tänk hur många års erfarenhet du har av det och hur nära du lever det – hur många år det har tagit dig att förstå. Att lärarens gloria faller på sned för att hon/han inte är lika insatt känns inte helt fair.

  • orosmoln skriver:

   Tina, jag behöver din motvikt, ofta så tack. 🙂 Visst är det så att läraren vill väl, det är ju den läraren som faktiskt hittar en del lösningar som fungerar. Kanske var det just för att det var hon, den jag trodde var mest förstående, som fick mig att bli så upprörd. Hon borde veta bättre, ja det borde hon. Hon är insatt i de specifika svårigheter dottern har. Jag har haft möte med skolan där diagnosen förtydligats noggrant, där varje svårighet förklarats och skolan i sin tur var så förstående då, det kändes som att de fattade grejen. När de säger en sak och gör tvärtom ja då faller glorian på sned. Men jag ger inte upp hoppet och jag samlar på mig lugn och kloka ord för att ta fajten. Det är inget krig, det är något svårt vi tillsammans ska överbrygga.

   • Tina skriver:

    *puss!* 🙂
    Även om ”vi från utsidan” tror oss förstå så är det nog inte helt möjligt utan att själv uppleva det. Det är tyvärr en brist vi alla får leva med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s