Men hallå, vad är grejen?

Som jag varit inne på förut har flera människor i vår omgivning inte riktigt förstått ”problemet”. Släktingar och vänner som känt dottern sedan barndom har tvekat på det jag berättat. Kan det verkligen stämma, har HON sådana problem? Det märks ju inte.

Det tänkte jag också i början, men det vara allt för mycket som stämde in på beskrivningarna för att det skulle kunna avfärdas. I takt med att dottern blev äldre ökade och märktes svårigheterna mer, lättheterna blev färre.

Att beskriva personer med kognitiva svårigheter är inte en enkel sak. Alla är olika, alla har olika svårigheter och olika lättheter. För att göra det enkelt kan man säga att det kopplar lite annorlunda.

Alla intryck och all information som en människa får måste hanteras och sorteras i hjärnan. Informationen används sedan för att förstå omvärlden. Den påverkar också hur människor beter sig. För en person med kognitiva svårigheter hanteras och sorteras intryck och information på ett sätt som skiljer sig från oss ”normala”.

Svårigheter med Theory of Mind innebär att personer med autism (och autismliknande svårigheter) har svårt att förstå att andra människor kan känna och tänka på andra sätt än de själva. De har också svårt att förstå att människors känslor och tankar påverkar deras beteende. Utan dessa insikter blir det svårt att begripa sig på folk.

Svag central koherens innebär att personer med autism koncentrerar sig på detaljer istället för att se helheten. Det gör att de inte letar efter den ”röda tråden” i en stor mängd information. Tillvaron blir därför splittrad och svår att förstå.

Exekutiva funktioner är ett samlande namn på flera olika funktioner som styrs från den främre delen av hjärnan (frontalloben). De fungerar som samordnare av olika typer av information och ligger bakom allt målinriktat beteende. Brister i de exekutiva funktionerna gör att personer med autism bland annat har svårt att planera, hejda sina impulser och kontrollera uppmärksamheten.

Det finns mycket mer att läsa om detta här, klicka omkring på sidan om du vill lära dig mer. Det finns väldigt mycket bra skrivet där.

För att göra saken lite mer komplicerad kan jag tillägga att vissa av de svårigheter som dottern har i vissa situationer ökar eller minskar- allt beroende på dagsformen. Så saker hon igår fixade kan idag vara oöverkomliga hinder. Hon kan ha större förmåga att känna in andra i vissa lägen än andra. Jag hänger inte med, jag förstår inte- men jag förstår att jag inte förstår.

Jag tror aldrig att mitt barn gör mig illa medvetet- jag tror att hon agerar på sina känslor, på saker som är viktiga för henne utan att hon förstår vad det kan innebära för andra. Hon KAN inte anpassa sig jättemycket om hon inte förstår att det behövs en anpassning och även om hon skulle förstå att hon behöver anpassa sig kan hon välja att inte göra det då anpassningen är för jobbig. Det är bara om hon är riktigt motiverad, att målet är något hon verkligen vill ha eller vill nå som hon kan tycka att en anpassning kan vara nödvändig. Att försöka resonera med henne om det är svårt och det behövs ett särskilt språk för det. Jag ser det, jag har börjat lära mig språket och jag är anpassningsbar.

Jag bygger broar, ramper, hoppar över hinder och sopar framför henne. Det är jobbigt ibland, jag tappar modet ibland men jag gör det om det är det som krävs för att hon ska må bra. Vissa saker måste hon lära sig den hårda vägen men många gånger måste jag ta emot ilska och frustration och kämpa vidare för min dotter. Hon behöver glasögon- det får hon. Hon behöver allergimediciner- det får hon. Hon behöver anpassningar och hjälp att fungera socialt- det får hon.

Döm mig inte för det. Försök förstå och om du inte förstår, försök förstå att du inte förstår.

Om orosmoln

Jag är mamma till ett barn som är i ett funktionshinder. Vårt liv pendlar mellan hopp och förtvivlan inför de utmaningar livet bjuder oss på.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Men hallå, vad är grejen?

  1. Ullared skriver:

    Bra inlägg! 🙂 Heja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s