Försäkringskassan en fara för blodtrycket

Jag har nyligen skrivit om en bra kontakt med försäkringskassan. Som motvikt kommer här ett annat perspektiv. Igår hade jag en mycket negativ upplevelse av myndigheten. Jag vet att jag inte är ensam om detta.

Jag har fått återkrav från f-kassan då jag fått felaktigt utbetalt bidrag.

Bakgrunden är denna; När det blev aktuellt att dottern skulle byta adress ringde jag till f-kassan och meddelade detta. Visst vi noterar sa f-kassan samtidigt som omständigheterna var sådana att man beslutade att låta vårdbidraget vara kvar ett par månader. Underhållet gjordes ju också om. Ja allt var i sin ordning. Men så i förrgår fick jag en kommunicering om återkrav av ett bidrag då skatteverket meddelat f-kassan att dottern inte längre bor hos mig. Duh?!

Jag ringde handläggaren och fick veta att ja, de har anteckningar från mitt samtal tidigt i våras om att dottern skulle flytta. Alltså har jag uppfyllt informationsskyldigheten och gjort rätt, men det var en sak som inte var okej. När bidraget fortsatte att utbetalas till mig BORDE JAG HA FÖRSTÅTT att det var felaktigt och därför kontakta f-kassan och informera dem om att sluta ge mig pengar. De har nån slags ”uppfattningsklausul” som säger att om f-kassan fortsätter att betala trots att jag anmält förändringen borde jag alltså förstå att det är fel. Det fanns enligt handläggaren 2 sidor av detta, dels att jag är skyldig att anmäla förändringen samt att det är upp till mig att vara uppmärksam på om jag fortfarande får pengarna. F-kassan skriver sig genom detta fri och lägger ansvaret på individen att se till att det upphör.

Jag är så arg, jag känner verkligen pulsen öka när jag skriver om detta. Nu handlar det inte om några större summor. Jag kan betala men jag tänker inte göra det i första taget. Jag tänker på hur många andra som hamnar i svårigheter pga detta, som gör rätt men ändå får fel och blir skyldiga att betala tillbaka. Människor i samhällets utkanter som har det svårt på många sätt. Hallå myndigheten, jag skäms å era vägnar.

Det kommer ett överklagande på detta beslut var så säker!

Om orosmoln

Jag är mamma till ett barn som är i ett funktionshinder. Vårt liv pendlar mellan hopp och förtvivlan inför de utmaningar livet bjuder oss på.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Försäkringskassan en fara för blodtrycket

 1. Juniphé skriver:

  Men… detta låter inte som dig? Du är ju en vän av ordning och reda – rätt ska vara rätt. Om du får för lite pengar utbetalat så ringer du och meddelar FK genast, inte sant? Så vad är då skillnaden i detta fallet? Om dom betalar ut för lite ska dom lynchas, och om dom betalar ut för mycket får dom skylla sig själva????

  • orosmoln skriver:

   Jaså, tycker du inte att det låter som mig? Ja du har rätt, jag är en vän av ordning, det är viktigt att myndigheter tar rättssäkra beslut. Jag är totalt intolerant mot att stora myndigheter försätter enskilda i svåra situationer med svårtolkade regler och felaktiga beslut. Det är en myndighet med professionella handläggare som har ansvar för sådana saker. Det är handläggarens ansvar om det blir för mycket pengar och det är handläggarens ansvar om det blir för lite pengar. Här hade f-kassan all information de behövde för att ta ett beslut i frågan och de gjorde de inte. Ett felaktigt beslut som är den enskilde till nackdel får överklagas men ett beslut som är felaktigt men till den enskildes fördel får inte ändras, så står det i förvaltningslagen. Men för att komma runt detta har f-kassan skapat en egen klausul och kallar inte en förändring ett beslut. Detta är missgynnsamt för den enskilde. Inte okej alls. Rätt ska vara rätt.

   • Juniphé skriver:

    Men vad är då din intention och ditt mål i denna fråga?

   • orosmoln skriver:

    Min intention (förutom att bli av med lite frustration) är att protestera över hur man förbiser ansvaret från handläggarna och lägger det på de enskilda. Mitt mål är att överklaga. Jag kan ju meddela att handläggaren som tog beslutet om återkrav också gav mig ”tips” på vad jag bör skriva i min överklagan. De gör som i många andra lägen, ser om det håller rättsligt. Jag har gjort flera överklaganden/anmälningar inom olika områden de senaste åren (tyvärr) och fått ändrat beslut fler gånger än fastställt beslut, så jag går på statistiken så att säga 😉 Var det svar på din fråga?

 2. Juniphé skriver:

  Japp, fast jag håller inte med dig 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s